Je ziet ze vliegen

 

Je ziet ze vliegen

Ja, wat nu weer. Wie ziet wat vliegen? Welnu, sinds 1949 bestaat er een Natuur- en vogelwacht op Schouwen, tegenwoordig genaamd Vogelwerkgroep (VWG) die samen met de Plantenwerkgroep en Aktief Terreinbeheer in 1980 is opgericht. Deze vrijwillige Natuur- en Vogelwacht bestaat dus al zo’n zeventig jaar.

Deze groepen doen veel broedvogelonderzoek over het hele eiland zoals, Slotbos, Zeepe duinen, plan Tuureluur en verderop in Schouwen-Duiveland.

 

Zo dus ook in ons Westenschouwen.

Diverse plaatsen staan beschreven als spot-plaats waarvan enkele in beschermd gebied liggen waaronder de “Vinkenbaan” en zodoende niet bekend zullen worden gemaakt. Op deze plaatsen worden jaarlijkse tellingen gedaan omtrent trekvogels, de hoeveel aanwezige standvogels, broedinventarisaties en eilanddekkende watervogel- en roofvogeltelling gehouden.

 

Het is onvoorstelbaar wat je allemaal kunt tellen en inventariseren als het om vogels gaat.

Vogels hebben nu eenmaal de gewoonte om te trekken, van Noord naar Zuid of andersom en dit dan 2x per jaar doen en na gelang het soort vogel gebeurd dit ook nog eens op verschillende tijden of periodes. Dan heb je nog de vogels die allemaal maar ‘even’ komen rusten om daarna weer verder te gaan maar zoals altijd heb je er tussen zitten die het hier wel naar hun zin hebben en dus overwinteren of juist blijven genieten van de zomerperiode net als al die toeristen die hier neerstrijken (over vogels gesproken). Zoals je weleens bij al die toeristen ziet, zie je bij de vogelpopulatie ook wel eens “vreemde vogels” verschijnen. Om te controleren of m.n. het duin- en bosgebied een geschikt gebied is voor de jaarlijks terugkerende vogels (worden het er meer of minder?), is het ook belangrijk om te weten of er zich nieuwe soorten zich melden. Dit in combinatie met de Plantwerkgroep kan men inventariseren of dat aanplant van bepaalde flora het aantrekken van “andere” soorten beïnvloed, verbeterd of juist verminderd. Je kan je hierbij voortellen dat een bepaalde flora in een aangepast gebied juist een invasieve soort aantrekt waardoor juist andere dan wegblijven. Meestal als men praat over nieuwe soorten dan gaat het vaak over verdwaalde- of  gewonde vogels.  Maar tijdens de vogeltrek ziet men elk jaar weer verrassende soorten of soorten in spectaculaire aantallen. Naast de tellingen plaatst men voor enkele soorten ook nestkasten en kunstnesten voor groot en klein. Ook zijn op diverse plaatsen speciale dakpannen aangebracht om vogelsoorten beter in stand te houden. Soms moet de natuur een handje geholpen worden en dat is niet verkeerd. Met relatief weinig hulpmiddelen hebben o.a. diverse soorten uilen en zwaluwen het bestaan nog te danken in onze streek. Om de soorten nog beter te kunnen kwalificeren doet men ook aan vangsten. Deze worden gedaan met mistnetten, slagnetten en inloopkooien. Met lokvogels en met het afspelen van vogelgeluiden wordt getracht om tijdens de trek de vogels naar de netten te lokken waarna inventariseren en het ringen kan aanvangen.

 

Vinkenbaan Westenschouwen
Vinkenbaan Westenschouwen

Ook met de bepaalde beheersvisie in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer & Visserij op het natuurmonument “Kop van Schouwen” kan men het gebied aantrekkelijker maken, niet alleen voor het vogelbestand maar voor alle flora en fauna. Alleen al voor het vogelbestand zijn diverse factoren al belangrijk. Zo denk je aan: zout, zout, zand, gras, water, boomsoorten, landbouw, veeteelt, polders maar vooral ook milieu. Aan deze ontwikkelingen  gedacht en gewerkt te hebben komen de tellingen in ons gebied al uit op ±125 soorten vogels en dit zal alleen nog maar meer gaan worden bij een nóg grotere biodiversiteit.

Bij deze dank aan alle vrijwilligers die zich beschikbaar stellen voor het wel en wee van de vogelwacht en die zich inzetten voor het in beeld brengen en het in stand houden van de populaties van onze gevederde vrienden. Terugblikkend komen er vele varianten voor zo als: Fitis,kwikstaarten, goudhaantjes, boomleeuwerikken, ortolanen, klapeksters, porseleinhoen, graspiepers, fraters, barmsijsen, vliegenvangers, roofvogels zoals de blauwe- en bruine kiekendief, sperwer, buizerd, wespendief te veel om op te noemen. Ook geringde vogels ziet men met regelmaat terug komen of zelfs op je tafel bij huis of caravan verschijnen.

 

De Natuur- en Vogelwacht heeft ook een verenigingsblad, Sterna genaamd. De organisatie verzorgd ook mee-loop dagen en excursies, dus mag men een keertje zin hebben: 

https://www.nvsd.nl/ 

 

Beleef en zie dan hoe mooi en rijk het gebied in en rondom Westenschouwen is, alleen al aan het vogelbestand.